SURFSKIPADDLING


Tänk dig en varm sommardag. Du lyfter upp surfskin och bär den själv till vattnet, kommer i, och paddlar ut. Väl ute på vattnet finns fina dyningar från ovädret igår. Med lite acceleration kommer du snabbt upp i fart och fångar vågorna. Efter några kilometer sköljer en våg ut dig ur surfskin. Inga problem. Du tar dig lätt upp i surfskin igen, och efter mindre än en minut är du åter på surfen. Med din wingpaddel accelererar du lätt upp i tempo igen.

Just i dag använder du klubbens lätta och snabba kolfiber-ski, men du har även provat på en övernattningstur med en lite rymligare variant. I din surfski känner du dig trygg eftersom du lätt tar dig upp igen om du trillar runt. På en varm sommardag känns det även skönt att hoppa i vattnet för att svalka sig lite.

För det mesta paddlar du för att njuta av naturen och känslan av att använda sin kropp till att ta sig fram, men även andra aspekter spelar roll: den trevliga sociala miljön bland klubbens andra surfskipaddlare, leken på vågorna, förfina tekniken – och kanske även att ha en tävling eller längre tur att se fram emot.

VAD ÄR SURFSKI?

Surfski är som havkajakens svar på racingkajak. Den är byggd för fart, öppet hav och för att fånga vågor. Det är en 5-6 meter lång kajak, som dock inte är byggd med delvis stängd sittbrunn som i havskajaken, utan istället en helt öppen sittbrunn. Det vill säga att det är lätt att ta sig in och ut ur surfskin.

Det finns även ett roder att styra surfskin med. I de flesta fall är rodret underliggande, i motsättning till ett släproder som finns på de flesta havskajaker. Surfskis är även lättare än havskajaker i de flesta fall, och därför mycket lättare att hantera utan hjälp vid lastning.

Nackdelen jämfört med havskajak är den begränsade packvolymen, den sämre svängradien och att det kan bli lite kyligare, eftersom underkroppen blir mer utsatt för vind och vatten.

Om du inte behöver stor packvolym, gillar rockhoppning eller paddlar i isvintern bör du med fördel se på surfski som ett alternativ till havkajaken.

TRÄNINGSTIDER 2024

Vi återkommer inom kort när vi ska starta vi upp säsongens träningar! Vi tränar varje helgfri måndag kl 17.30 till ca 19.30. Eget ansvar gäller vid träningen och reentry ska fungera obehindrat. Träningen planeras efter förutsättningar för dagen som väder och vind. Vi utgår från vilka som är med och deras erfarenhet och möjligheter. Denna träning är avsedd för dig som har provat på surfskipaddling tidigare och känner dig trygg i paddlingen. Tänk på ”kläder efter väder”!

PROVA PÅ SURFSKI

Under säsongen kommer vi att planera in lämpligt tillfälle att prova på att paddla surfski. Det är en fördel om man har testat på vanliga havskajaker innan man provar surfski då havskajaker är stabilare och lättare att lära sig grunderna i paddling i. Anmäl intresse nedan för att vi ska kunna planera ett lämpligt tillfälle!

KONTAKT

Om Du är intresserad av att prova på surfski eller delta i gruppen, vänligen kontakta Eva Egnell på surfski@kalmarkanotklubb.se

SÄKERHET VID SURFSKIPADDLING I KALMARSUND

När man ger sig ut på öppet vatten måste man vara medveten om att olika väder kan påverka paddlingen på flera sätt och att läget snabbt kan förändras även en sommardag. Därtill rör man sig i vatten där även större båtar finns.

Vid träning/aktiviteter i Kalmar Kanotklubbs regi har vi följande rekommendationer:

  • Kontrollera väderleken innan vi ger oss ut för att undvika t.ex. åska och plötsliga oväder på havet.
  • Börja alltid att paddla mot vinden då det är lättare att paddla med vinden.
  • Vi ska alltid vara minst två deltagare varav en ledare.
  • Re-entry ska fungera hos deltagare innan vi ger oss ut i sundet och i vågor.
  • Vi ska vara medvetna om att vi syns dåligt och därför välja varselfärger på kläder.
  • Säkerhetsutrustning som ska användas är flytväst, leg-leash och telefon. På längre turer rekommenderas även nödfackla dryck/energi.
  • Meddela bekanta om planerad tur och dela din position via app (finns olika)

För ytterligare säkerhetstips och turrekommendationer vg se dokumentet Surfskipaddling och Säkerhet

Svenska Kanotförbundet har också släppt ett dokument om säkerhet vid surfskipaddling.

ATT GÖRA EN RE-ENTRY

GUIDE: PADDLA MED KALMAR KANOTKLUBB
Här kan du läsa om våra olika sektioner och aktiviteter och vad som passar dig beroende på dina tidigare paddelerfarenheter.

EVENEMANGSKALENDER

« maj 2024 » loading...
M T O T F L S
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
ons 29

Onsdagspaddling

29 maj, kl 18:0020:30

KOMMANDE EVENEMANG

ons 29

Onsdagspaddling

29 maj, kl 18:0020:30
jun 02
jun 05

Onsdagspaddling

5 juni, kl 18:0020:30
jun 09

SENASTE NYHETERNA

Partners

Svenska Kanotförbundet
Säker & Trygg Förening
Ullmax
Godkänd Kanotcentral
KALMAR KANOTKLUBB | ÄNGÖLEDEN 10 | 39236 KALMAR | TEL: 0480-14977

© COPYRIGHT