HAVSKAJAKPADDLING

HAVSKAJAKGRUPPENS AKTIVITETER

ONSDAGSPADDLINGAR

Du som är intresserad av att paddla havskajak tillsammans med likasinnade kan delta i våra Onsdagspaddlingar som går varje helgfri onsdagskväll, oftast med start i maj och avslutning september.

SPORADISKA PADDLINGAR, KORTARE/LÄNGRE TURER

Havskajakgruppen arrangerar också olika typer av sporadiska paddlingar kvällar/helger samt kortare och längre dagsturer och övernattningsturer. För att läsa mer om dessa i allmänhet se ”Turer” under menyfliken ”Aktiviteter”.

För att läsa specifikt om en visst paddeltillfälle, se istället vår Kalender.

Skyddad natur, fåglar och sälar ur en paddlares perspektiv

SKYDDAD NATUR, FÅGLAR OCH SÄLAR UR EN PADDLARES PERSPEKTIV

Boplatser för sällsynta arter, häckningsplatser för störningskänsliga fågelarter och sälkolonier är skyddade under känsliga tider. Det innebär att det under vissa perioder under året råder tillträdesförbud inom vissa områden, vilket vi som paddlare behöver känna till.

En av tjusningarna med paddling är att vi så stilla och tyst får vara nära naturen och djurlivet. Kanske är det extra speciellt nu på våren och sommaren när havet liksom vaknar till liv igen? Runt Kalmar stad finns många små fina öar, där fåglar just nu bygger bon och ska häcka. För några av dessa öar har fågelskydd inrättats, det gäller t ex vid Stensö där det finns tre fågelskyddsområden, och norr om bron vid Öland där det finns två lite större fågelskyddsområden. Dessutom är delar av vattnet och öarna runt Svinö och Horsö skyddade som naturreservat – se kartan nedan och via karttjänsten Skyddad natur.

Inom fågelskyddsområdena längs fastlandskusten är det inte tillåtet att komma närmare land än 100 meter. Här gäller tillträdesförbudet oftast 1 april till mitten på juli, men tiden varierar från område till område. Längs med fastlandskusten är det främst skär och mindre öar i skärgården som är skyddade. En del fåglar som t ex vigg, strandskata och silvertärna förekommer allmänt och är spridda utmed kusten. Andra arter förekommer mer lokalt, som småtärna och kentsk tärna vilka trivs bättre i grundare vattnen i södra delen av länet. Flera arter som vi kanske tycker är vanliga, som t ex skrattmås, strandskata, gråtrut och flera olika tärnor minskar enligt Artdatabankens rödlista (2020) och är hotade.

Informationsskyltarna är gula och finns väl synliga på öar med fågelskydd. Skylten med förlängd skyddstid har ett rött fält som är lätt att se på långt håll. Djurskyddsområden finns utmärkta på båtsportkorten. Så håll utkik efter dessa, och paddla lite extra försiktigt och varsamt vid fågelöarna, oavsett skyddade eller ej.

I Kalmar län finns också fyra sälskyddsområden där det råder tillträdesförbud under vår och sommar, dessa finns också markerade via kartan på Skyddad natur. Gråsälen föder sina kutar i mars samt byter päls i maj-juni, sälskyddet vid deras tillhåll är satt för att minska störningar under den tiden (1/1-31/8). I södra Kalmarsund, vid bl a Värnanäs, finns merparten av Östersjöns knubbsälar. Det är en unik population som håller till här, knubbsälarna är genetiskt skild från övriga knubbsälar och betraktas som sårbara. Honorna föder sina kutar i början av sommaren och sälarna byter päls i slutet av sommaren, sälskyddet är anpassat för att skydda sälarna under denna tiden (1/4-15/9). Så just de här områdena är ”stängda” på sommaren, men i slutet på september har kutarna växt till sig, och då finns möjlighet att ge sig ut på fin höstpaddling.

KONTAKT

Är du intresserad av vår verksamhet, funderar på att hjälpa till som ledare eller har andra frågor är du välkommen att kontakta oss på havskajak@kalmarkanotklubb.se.

GUIDE: PADDLA MED KALMAR KANOTKLUBB
Här kan du läsa om våra olika sektioner och aktiviteter och vad som passar dig beroende på dina tidigare paddelerfarenheter.

EVENEMANGSKALENDER

« maj 2024 » loading...
M T O T F L S
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
ons 29

Onsdagspaddling

29 maj, kl 18:0020:30

KOMMANDE EVENEMANG

ons 29

Onsdagspaddling

29 maj, kl 18:0020:30
jun 02
jun 05

Onsdagspaddling

5 juni, kl 18:0020:30
jun 09

SENASTE NYHETERNA

Partners

Svenska Kanotförbundet
Säker & Trygg Förening
Ullmax
Godkänd Kanotcentral
KALMAR KANOTKLUBB | ÄNGÖLEDEN 10 | 39236 KALMAR | TEL: 0480-14977

© COPYRIGHT